Uszczelki prozniowe

Pakowanie próżniowe jest szczęśliwym środkiem na wydłużenie trwałości produktów spożywczych. Pozwala uniknąć psucia się żywności, zaś tym samym generuje oszczędności dla swego budżetu.

Urządzenia próżniowe są bardzo funkcjonalne w obsłudze, wymagają tylko właśnie do nich dobranych opakowań. Na rynku są innego rodzaju maszyny do pakowania próżniowego, przeznaczone specjalnie dla wytwórców żywności, ale producenci oferują i niewielkie pakowarki dla gospodarstw domowych. Przechowywanie żywności w rodzaj próżniowy, wydłuża jej przydatność do jedzenia, od trzech do pięciu razy, zachowując przy tym niezmieniony styl oraz aromat, ponadto zabezpiecza wilgotne produkty przed wysychaniem, oraz też trzymane w zamrażalniku, przed zmarzliną. Jedzenie noszone w współczesny twórz nie traci wartości odżywczych, ani nie zmienia swojej konsystencji. Dzieje się właśnie dzięki temu, że wyniki nie mają dostępu do powietrza, które jest podstawową przyczyną psucia się produktów spożywczych. Przygotowując żywność do zapakowania, należy mieć o umyciu rąk, lub włożeniu foliowych rękawiczek, by nie przenieść na efekty różnego rodzaju bakterii. Dla gospodarstw domowych najbardziej rekomendowane są pakowarki bezkomorowe. Stanowią wtedy niskie urządzenia, w jakich pakowanie robi się na zewnątrz, a powietrze jest odsysane podczas zgrzewania drugiego końca woreczka. Ceny takiej maszyny, wahają się od kilkudziesięciu do niecałych dwóch tysięcy, w zależności z wartości, które ma, sile także z producenta, jednak te najwspanialsze kierowane są raczej dla przeciętnych sklepów, czy gastronomii. Przeciętnie niezła zgrzewarka nie kosztuje daleko niż czterysta złotych. Dla takich maszyn należy stosować worków moletowanych, które stanowią jakąś, lub dwie strony chropowate, aby ułatwić prawidłowe odsysanie powietrza. Można jeszcze używać tanich torebek typu PA/PE, przeznaczonych dla maszyn komorowych, jednak wymaga toż istotnych umiejętności. Pakować można praktycznie wszystko, mięso, ryby, wędliny, dania gotowe, owoce oraz warzywa, sery, itd. Zakłady przetwórstwa spożywczego używają pakowarek komorowych, traysealerów, oraz tuneli do termokurczu. Całe te urządzenia są przeznaczone do pakowania dużych partii żywności.