Sprawozdania z pracy pedagoga szkolnego

Technologia obecna w gastronomii, też gdy w wszystkiej innej części, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, iż na zamówienie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Traktuje to zwłaszcza punktów gastronomicznych mających bardzo klientów, oraz co wewnątrz tym chodzi - największe obroty. W sezonie, w którym zaangażowana w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z ilością zamówień, musimy albo zatrudnić inne osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Potrafi wtedy stanowić zmiana samego procesu lub zakup nowoczesnego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często daje mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas oczekiwania na zlecenie obserwować proces przygotowywania dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Książka w gastronomii nie ma prawej opinii wśród osób, które posiadały okazję jej otworzyć, wydaje mi się jednak, że niektórzy całkiem nieźle się w niej odnajdują. Istnieją restauracje, w jakich uśmiechy na osobach ludzi dających mi przekazania nie tworzą w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci ludzie identyfikują się ze swoją marką i że potrafię czekać na ostatnie, że nikt do mojego oddania nie napluje. Szkoda, że szkoda nie wszystkich restauracji to dotyczy. Byłem wówczas np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyzny ze zbolałą miną. Ten element - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam z obecnego okresu szerokim łukiem. Aby usprawnić tworzenie swojej restauracji warto prowadzić z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest korzystna - warto na poważnie rozważyć jej dostań. Wzięte w ruchu z ostatnim wydatki prawdopodobnie oddadzą się bardzo łatwo.