Pakowanie prozniowe forum

comarch optima magazynCDN Handel z magazynem - Program Comarch ERP Optima

Próżniowe pakowanie żywności jest najzdolniejszym sposobem na bezpieczeństwo jej przed zepsuciem. Z tej technologii korzystają, zarówno, producenci, kiedy i gospodarstwa domowe. Można dać dania do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają artykuły w woreczku foliowym, czy w pojemniku do ostatniego określonym. Urządzenia te powodują zgrzewy na stronie worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy artykuły garmażeryjne, mogą stanowić często dłużej przechowywane, zachowując przy tym normalną wilgotność, konsystencję, zapach i dodatek, a jednocześnie są zabezpieczone przed przedostaniem się do wnętrza opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze względu na planuj działania, można wyodrębnić dwa sposoby pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to urządzenie, w jakiego wnętrzu umieszcza się worek wspólnie z materiałem. Jej niewątpliwą korzyścią jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu wytwarza się powtarzalność procesu pakowania, także możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co jest istotne przy pakowaniu delikatnych produktów. Cechą jest jednocześnie możliwość wykorzystania w ciągu produkcji, bardzo popularnych worków typu PA/PE, co bardzo ogranicza koszty. Pakowarki komorowe, mogą stanowić następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na placu stanowi szybki wybór pakowarek komorowych, co kupi na jej właściwy dobór, zależny od ilości pakowanych produktów, ich charakterów, oraz wielkości. Przeznaczone są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z zamontowanym w produktem, dostaje się na zewnątrz, i do środka, na listwę zgrzewającą, daje się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania wykorzystuje się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe zezwalają na pakowanie produktów o fantazyjnych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Zaletą jest ponad bardzo niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa wydajność oraz doskonalsze koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Dane są specjalnie dla młodej gastronomii i gospodarstw domowych.