Oplacalnosc produkcji czeresni

Pewien okres obecnemu w Szerokiej Brytanii wyszła na jaw afera związana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co sprawiłoby wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami jesteśmy do budowania mało na wszystkim kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, iż w zakładach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy a ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie pochodzące z chowów ekologicznych, w pracy pokazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia połączone z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są drogą na pozyskanie rynku, a taż jakość mięsa pozostaje jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną metodą w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami dodającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można nabyć półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy stosować opinię na kartki kupowanych przez nas wędlin i wychodzić tych, które stały napompowane chemią.

detekcja pożarówDetekcja pożarów - Pro TRT Projekt

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i norm regulujących produkcję wędlin doskonałej klasie, aktualnie praktycznie każdy produkt mięsopodobny prawdopodobnie stanowić legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to nazwanie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest istotny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, natomiast jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać coś dużo na sprawdzone produkty doskonałej kondycje zamiast truć organizm...