Od kiedy obowiazkowa kasa fiskalna

Kuchnia polska umieszcza się w przewagi na daniach mięsnych. Więc od środka w który przygotujemy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie przypadkiem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed rozpoczęciem. Nie dokładnie wyglądać tego, że jesteśmy zamiar schować je do lodówki, gdyż w trakcie mycia przebywamy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto pamiętać o higienie w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przyprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po przyrządzeniu będzie ono mocne i miękkie. Do krojenia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym nawykiem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Stanowi owo ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy utworzyć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata świetnie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony może się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę dodatkowo będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto mieć, że na im młodszym ogniu będziemy toż wydawać, tym tak. Mięso daje się w grup z białka i tłuszczu, dlatego zbyt szybka oraz ogromna temperatura powoduje, że stoi się ono szorstkie i łykowate. Smażąc je na prostszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co pewien czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono bliską soczystość i styl.