Maszynka do miesa i ziemniakow

Wilk do mięsa więc nic dziwnego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest wysoce szersza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą płacić zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki wybór wilków na rynku pozwoli na wybór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki temu moment na stworzenie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) także nie wymaga wysokiego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają formę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co bardzo ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, oddziałuje na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie urządzenia ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała jakość wykonania stanowi o wysokiej sił maszyny. Jak każde urządzenia stosowane w przemyśle spożywczym, wilki muszą robić warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia kładzie się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest składane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od gatunku mięsa podaje się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w inne akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To tanie urządzenie, dostępne w łatwych cenach, łączone w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę jak w licznych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a własnych ulepszaczy.