Bitki wolowe kuron

Lub zapewne żyć nieco lepszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie jasny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy miał idealną strukturę, musi być odpowiednio roztłuczony - na końcu, by mięso stawało się delikatne, i po przysmażeniu kruche, i razem nie tak dużo, by kotlet nie był za cienki, inaczej podzieje na soczystości. Też w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w znaczącej grubości plasterki, a wtedy tłuc je tłuczkiem do ciała, by osiągnęło dobrą grubość i budowę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do mięsa, którym będziemy mogli sam skontrolować jakość ubijanych kotletów. Jednak przy większej części kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak gramy do nich mięso coś gorszej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w biznesach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością płaci się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można łatwo zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Stąd te, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w szerokiej dawek, albo z prostego mięsa, oszczędźmy sobie wag i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo dostępna w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast drugim otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całkowitej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by każde nasze steki były rozbite równomiernie, szybko i szybko, zatem nie posiada ciekawszego wyjścia, jak tylko kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje toż taki wielki koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w życiu w czystości, a nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.