Artykuly spozywcze w bagazu podrecznym

http://www.polkas.pl/Pl/oferta/naprawa_i_konserwacja_pakowarek_prozniowych/1/

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu projektowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w postaci, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Poglądów na ostatnie, w który środek zapobiegać marnotrawstwu życia jest dobrze, oraz jednym spośród nich stanowi częste przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi zatem proces, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego gatunku przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dopasowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z cieplejszej folii, tym niezwykle wytrzymały), powinny być atesty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE cechuje się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką wartością (stworzona z profesjonalnej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego towaru (nie zmieniają smaku i dodatku, nie nadają mu znanych kompetencje), niektóre przydają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to niesamowita forma na ograniczenie marnotrawstwa. Tymże bardziej, że pakowanie próżniowe można używać oraz w gospodarstwach domowych.